rokgre    

Tarzan Eksotična drama

Leto nastanka: 2014
Komedija o živalskih in človeških nraveh
Število vlog: 3 (1 ž, 2 m)
ekološka katastrofa, medčloveški odnosi, pohlep, socialna in kulturna kritika družbe

Tarzan in Jane sta par, ki se mu na prvi pogled dogaja to, kar se dogaja tudi vsem drugim parom: drobni nesporazumi in nesoglasja, nekaj ljubosumja in morda celo malo naveličanosti, predvsem nad džunglo in neudobnimi razmerami za življenje. Ko se vmeša v igro uglajeni in svetovljanski Mike, je teren za razdor že pripravljen. A kot je to pogosto, gre tudi tukaj za več interesov. Mike očara Jane, ko ji požrtvovalno priskrbi civilizacijske dobrine, a to je samo njegova pot do zakladov, ki jih skriva pragozd. Dialog v igri je na prvi pogled lahkoten in spreten, izjemno zabaven; komika izhaja iz kombinacije tipiziranih likov in nepričakovanih situacij, v katere so postavljeni. A humor postaja vse bolj kritičen, igra, ki se dogaja v na prvi pogled oddaljeni džungli, pa odpre pred nami števila pereča vprašanja našega materialističnega sveta.

IZ UTEMELJITVE NOMINACIJE ZA NAGRADO SLAVKA GRUMA: 'Eksotična drama' Tarzan se dogaja v pravi džungli, čeprav ima ta precej lastnosti sodobnega urbanega in opustošenega sveta. V izvorno rajsko situacijo, ki jo motijo samo osamljenost in ljubosumnost Jane, najbolj na opičjo 'mater' in Čito kot vzvišenih ljubavnim poglavjem iz Tarzanovega življenja, vdre pohlep. In takoj za njim civilizacija, delovni stroji, ekološko opustošenje. Skušnjavec tokrat ni kača, temveč hijena Mike, ki zasluti zlato na terenu in je za njegovo eksploatacijo pripravljen na vse. Spre zakonca, z uglajenimi manirami in bleščečim nastopom očara Jane in poskuša zavladati džungli. Tarzan je spisan kot niz absurdnih, pa vendar tudi skoraj domačih in prepoznavnih replik, kakršnih se hitro nabere v monotonem, pa vendar napetem zakonskem vsakdanu. Kot v basni, kjer živali dobijo poteze ljudi, so tudi v komediji pošteni divjaki, čeprav z lordskimi koreninami, pravzaprav sleherniki, in drugi utelešenje nevrotične želje po napredku. Duhovito prehajanje in drsenje med obema legama povzroči nemalo zaostrenega humorja in jedko kritiko sveta, v katerem je vse mogoče, dokler je le mogoče koga zapeljati in ga izpostaviti pogubnemu obetu zlata.

TARZAN: Joj, daj nehaj s temi neumnostmi! Leporečit si se naučil, ja, in se potrudil razumet ustroj človeškega sveta, samo ne veš pa prav, kaj bi s tem počel, kaj? A misliš, da se ti bojo s človeško samico na stežaj odprla vrata? 

MIKE: Pojma nimaš, kaj jaz hočem. 

TARZAN: Ne, nimam in me tudi en drek briga. Prišel sem po maščevanje, zdaj mi je pa žal. Komu naj se maščujem? Pajacu v prevelikih škornjih? Obuti psiček … 

MIKE: Bolj sva si podobna, kot si misliš. 

TARZAN: Jaz nisem nikomur podoben. 

MIKE: Pa bi rad bil.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!