Tamara Matevc    

Ivan se vrača Marty vse plača

Leto nastanka: 2014
"V astralnem žepku, v stenah katerega je vse polno lukenj, vhodov v tube, po katerih je mogoče zdrsniti v naslednji astralni žep. – Marty lupi krompir. Na eni strani ima gromozanski kup nalupljenega, na drugi pa kupček še neolupljenega. Nenadoma skozi odprtino tube, ki astralni žepek povezuje z drugimi astralnimi žepki, pade Ivan in ob padcu na ta zadnjo zastoka od bolečine."
Število vlog: 3 (3 m)

+ astralne sence

komedija, satira, detektivka, fantastika
socialna in kulturna kritika družbe

Glavna protagonista zgodbe sta Ivan in Marty, ki se po naključju srečata v astralnem jašku. Izgnana sta namreč iz nebes nazaj v Šmentflorjan, saj sta zasačila pomembno nebeško birokratko pri prepovedanem dejanju oziroma s prsti v čežani. Da bi se ju glavna nebeška inšpektorica znebila, jima dodeli zahtevno nalogo in ju pošlje nazaj v življenje.

Ivan in Marty si ob prvem srečanju sicer nista prav nič všeč, toda hitro uvidita, da lahko, če združita moči, talente, izkušnje in znanja, drug drugemu pomagata v krajšem času doseči cilj. Za Martyja to pomeni, da se bo lahko čim prej vrnil v nebesa k svoji Marjeti, Ivan pa sanjari o tem, da bi že končno namočil svoj revmatični križ v tople nebeške vrelce ...

Na začetku se besedilo žanrsko postavlja kot detektivka: detektiv in njegov pomočnik bosta lovila zlikovce in reševala zapleten primer. V nadaljevanju uhaja v igro v igri in daljše monologe, v katerih se razkriva tragedija današnjega časa. Komični elementi se prepletajo z grobo refleksijo sveta.

MARTY: Ivan, a si imel kdaj psa? 

IVAN: Kaj? – Kakšnega psa? 

MARTY: Psa. Hov, hov ... Psa. – Če hočeš ujet psa, ne tečeš za njim, ker potem da on gas in naredi črto in zadnje, kar vidiš, je njegova rit. Če hočeš ujet psa, počakaš, da sam k tebi pride. 

IVAN: Pa saj me ni ustrelil pes ...   

MARTY: Mogoče pa je bil brdavs ... 

IVAN: Ne veva. 

MARTY: Naredi že enkrat tisti magnet, pa bova videla, a je bil brdavs ali ne! 

IVAN: Jaz ga moram v enem delu ujet! Kako naj sicer vem, od katerega njegovega kosa naj zahtevam podpis? 

MARTY: Ves čas se samo s sabo ukvarjaš! 

IVAN: Marty, našla bova tudi tvojega brdavsa ... Samo dajva it lepo po vrsti!

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!