Vinko Möderndorfer

Foto: Mare Mutić
Pisatelj, pesnik, dramatik in esejist ter gledališki, radijski, filmski in televizijski režiser. Diplomiral je iz gledališke in radijske režije na AGRFT in se v svojem režijskem iskanju spoprijel z vsemi gledališkimi zvrstmi, stili in žanri. V televizijskem mediju je režiral predvsem TV igre in dokumentarne TV filme po lastnih scenarijih.

Več o avtorju

An ban pet podgan (2018)

"Ko si mrtev, si najbolj sam."

Roza Luksemburg stanuje v sosednji ulici (2018)

"Vse se je zgodilo, kot je napisano. Nič se ni zgodilo, kot je napisano. Vse se bo zgodilo, kot je napisano."

Romeo in Julija sta bila begunca (2017)

Niso begunci samo tisti, ki bežijo pred vojno. Begunci so vsi tisti, ki živijo v svojih deželah, pa s svojim delom ne morejo preživeti. Ti ljudje so begunci v lastnem narodu, med lastnimi ljudmi, v sistemu, ki jih je izkoristil in zavrgel, čeprav so bili njegov pomembni del. Živimo v času globalnega begunstva. Prepričani smo, da so begunci drugi, pa smo v resnici to mi sami.

Sestre (2017)

Kriminalna drama o zelo intimnih rečeh

Psi lajajo (2015)

Zgodovinska igra v verzih in prozi

Grenlandija (2014)

"Živimo namreč v dementnem času. V času vsesplošne civilizacijske demence."

Mali nočni kvartet (2013)

"Igra se dogaja vsako noč, od 23:14 do 23:34 in od 03:56 do 05:04."

Evropa (2013)

Črna komedija o možnostih, ki jih tako opevana Evropa daje mladim – na slovenski način.

Jaz, Batman (2012)

Jaz, Batman je igra za vse mlade in za vse odrasle, ki imajo opravka z njimi. To je igra, ki ni daleč od resničnosti, samo da je resničnost v resnici še bolj kruta in še bolj neizprosna.

Deset (2011)

"Najhujši je padec angela vrednot. Vseh vrednot. Mladi ljudje ne bodo vedeli, kam. Življenje bo nično. To se že dogaja. Tega nas je lahko strah. … Svet, kjer je edina vrednota denar, je mrtev svet."

Tunel (2010)

"Ves svet ni zares, vsa ta kurčeva sončna dežela ... Triglav ni zares, pa hiše in bloki, pa trave in drevesa. Križišča in banke. Spomeniki in vijolice. Službe in tovarne. Celo kruh pa mleko sta falsifikat. Ve bi pa rade neki zares."

Vaje iz tesnobe (2010)

Vaje iz tesnobe, podnaslovljene »Igra o današnjih dneh«, zarežejo v psihopatologijo sedanjosti z izjemno ostrino.

Nežka se moži (2009)

Komedija iz slavističnih logov z monološkimi zastranitvami

Nostalgična komedija (2008)

Nostalgična komedija o hrepenenju po časih, ki so minili, po čustvih, ki sta jih čutila drug do drugega, po stvareh, ki jih ni več, in ne nazadnje, po življenju, ki se je izteklo.

Lep dan za umret (2007)

"Jezik je značaj. Jezik je upor." – Igra o trku dveh generacij

Obiski (2006)

Kako ubiti svoje starše?

Na dnu (2006)

Družina – oče, mati, dva sinova, njuna ljubica in stara mama – živijo v skrajni bedi in revščini. Njihov dom je temačna klet, običajen obrok pa juha iz gnile zelenjave in podganje meso.

Šah mat (2005)

"Mislim, da bo nova vlada, ki ima tako zagnanega ministra za delo, družino in moralno prenovo, lahko res veliko koristnega postorila."

Solze in kri (2005)

Soočenje petih (ob koncu šestih) žensk, ki jih povezuje isti moški, na dan njegovega pogreba.

Mrtve duše (2004)

Grenko-smešna igra je namenjena današnjemu, slovenskemu času, v katerem nekateri še vedno, s trupli nesrečne preteklosti, kujejo politični dobiček.

Bruselj hotel (2003)

"Evo, tu pa je spisek naših želja. Daš dam. Vezana trgovina. Vse hočemo: gozdove, hiše, poslopja, šole, posestva, časopise, televizijo, vse radijske frekvence, banke, podjetja, težko industrijo in Blejsko jezero ..."

Mefistovo poročilo (2002)

"Dobra literatura vedno govori o času, ne da bi o njem spregovorila konkretne besede."

Tri sestre (2002)

Komedija prikazuje profesorja ruščine, ki je fanatičen ljubitelj Čehova in ima zato poleg češnjevega vrta tudi tri hčere, poimenovane po treh sestrah (Olga, Irina in Maša). Na svoji zlati poroki jih starši šokirajo z napovedjo sporazumne razveze.

Na kmetih (2001)

"Ne ga zdaj srat z Linhartom, mati! Evropa čaka!"

Vaja zbora (1996)

Igra je komedija in satira. Komedija želi biti predvsem na tistih mestih, kjer spregovori s komičnimi značaji in situacijami. Satira pa je tam, kjer asociira na prizore, ki jih prepoznavamo iz našega vsakdanjega, tudi političnega življenja.

Pokrajina št. 2 (1995)

Gabrovi so premožna družina, ki živi v novi, bogato opremljeni hiši v mondenem predmestju z lepo urejenim vrtom in angleško travico v ospredju. A za to fasado se skrivajo številne težave.

Transvestitska svatba (1992)

"Transvestija je gledališče! Transvestija je življenje! Transvestija pa je tudi 'filozofija'. Ampak to je predvsem komedija. Situacijska komedija v enem samem dahu."

Camera obscura (1988)

"Tako se neke pustne noči, vsi ti ljudje po 'naključju' usode, srečajo v nekem napol dograjenem stanovanju - in tako se prične ta zgodba, ki se mora pred nami odviti v enem gledališkem zamahu, z vsemi vzponi in padci - kot je pač značilno za takšne pustne, nepredvidljive in popolnoma pijanske noči."

Božična zgodba

"Same od sebe se luknje na nebu ne bojo zarasle z zvezdami!"

Fant, dekle in sivolasi gospod

Igra o varljivi meji med resničnostjo in iluzijo

Tri ženske

So nakupovalni centri postali orodje za doseganje sreče? Res lahko kupimo vse?

Spalnica ali Sveti Jurij ubija zmaja

»Stare vrednote smo ukinili, novih si nismo izmislili.«