Šah mat Šola moralne prenove za može in žene

Leto nastanka: 2005
"Mislim, da bo nova vlada, ki ima tako zagnanega ministra za delo, družino in moralno prenovo, lahko res veliko koristnega postorila."
Število vlog: 8 (5 ž, 3 m)
politika, lažna morala, ljubezenski trikotnik, prevara, družina

Šah mat je komedija, napisana po vzoru Feydeaujevih iger. Zaplet igre sloni na komičnem dogajanju, ko se v stanovanju gospoda Kralja nepričakovano znajdejo njegov sin Rudi, sinove številne ljubice in njegova žena. Vrtoglavi stampedo paralelnih komičnih situacij se odvija v vedno hitrejšem ritmu, ena komična situacija se spretno prelije v naslednjo, ki preseneča z novim nenadnim komičnim obratom.

Avtor v komediji, ki temelji na prikrivanju in razkrivanju ljubezenskih prevar, ni pozabil tudi na politično satiro – Rudi je minister za moralno prenovo, ki je s svojim obnašanjem najboljši dokaz, da je prav oblast tista, ki svoje zapovedi najhitreje in najraje krši. Komedija Vinka Möderndorferja z ironijo ošvrkne lažno moralo. Duhoviti, spretno napisani dialogi in napete komične situacije pokažejo vse strani nezvestobe, tako smešne kot bolj resne.

MEDICINSKA SESTRA MARTA: Kar je bilo, je bilo. Lahko ste ponosni. Danes je vaš sin napredoval v ministra Rudija in se ukvarja z moralno prenovo.

GOSPOD KRALJ: (ironično) Mogoče se pa motim. Hrenovke najbrž res niso daleč od moralne prenove.

MEDICINSKA SESTRA MARTA: No, vidite, gospod Konrad! Vsako delo, če je pošteno, je spoštovanja vredno.

GOSPOD KRALJ: To se pa motite, moj sin je zdaj politik, politiki pa nimajo nič skupnega s poštenjem.

MEDICINSKA SESTRA MARTA: Gospod Kralj, najbolje bo, da se držite svoje šahovske mizice. Ni treba, da ste hudobni.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!