Evald Flisar    

Nimfa umre

Leto nastanka: 1989
Odigrala sta “Ano Karenino” in “Mačko na vroči pločevinasti strehi”. Odigrala sta “Madame Bovary” in “Ljubimca gospe Chatterley”. Izolda je začela zahajati v knjižnico. Tako pogosti so bili njeni obiski, da jo je knjižničar vprašal, ali se je nemara lotila študija primerjalne književnosti! Odigrala sta najmanj sto prizorov iz svetovne klasike; sprva zvesto, potem pa vse manj, kot si je katerega zamislil avtor, in vse bolj, kakor si ga je zamišljala bistra Izolda.
Število vlog: 3 (1 ž, 2 m)
drama, tragikomedija
ljubezen, odtujenost, intimni odnosi

Tristan in Izolda sta par, ujet v igro ljubezni in smrti oziroma smrti ljubezni. Čeprav sta si prisegla in se na vso moč trudila, da njun odnos in s tem njuno življenje ne bi zapadlo v rutino, se jima je zgodilo natanko to. Zato da bi ubežala sivemu vsakdanu, igrata najrazličnejše vloge, vendar ne znata postati tisto, kar drugi želi in potrebuje.

IZOLDA: Bog nas je kaznoval, ko nam je podaril slo po ljubezni.

TRUBADUR: (izroči Tristanu čopič in barvice) Bova začela?

TRISTAN: Bova začela?

IZOLDA: Naslikaj mi Irsko. Tristan me noče peljati tja. Naslikaj mi jo.

TRISTAN: Zdaj?

IZOLDA: (vstane) Naslikaj mi gozd. (Sleče si haljo. Potem se začne počasi, obredno znova oblačiti, najprej krilo, potem bluzo, potem pulover, potem še en pulover.)

IZOLDA: Potem bova z roko v roki odšla med drevje. Ti boš pripravljal platno in barvice. Jaz se bom slačila v trepetajoči mreži sonca in senc. Ulegla se bom. In tam, belo in ranjeno v mrtvem listju, me boš slikal. (Nazadnje si ponovno obleče še haljo, leže na kavč in se zvije v položaj zarodka v maternici.)

TRISTAN. Izolda …

IZOLDA: In ko me naslikaš, mi vdahni dušo, da boš imel novo nedolžno Izoldo. Moje telo pa lahko skupaj z listjem strohni.

TRISTAN: Izolda …

IZOLDA: Zakaj nismo kot drevje? Da bi vsako jesen odvrgli orumenelo življenje in ga spomladi spet obnovili?

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!

Drama je imela pozneje (začasno) naslov Tristan in Izolda. Igra o ljubezni in smrti.