Evald Flisar    

Vzemi me v roke Igra za dva

Leto nastanka: 2011
Vzemi me v roke je drama o zatonu bralne kulture, o življenju in učenju, o ljubezni in žrtvovanju, o upanju, brezupu in smrti.
Število vlog: 2 (1 ž, 1 m)
ljubezen, knjige, smrt, žrtvovanje, medčloveški odnosi, bolezen

Ni komedija, ni tragedija, ampak izvirna, flisarjevska tragikomedija, kakor je večino njegovih dram označil slovenski kritik in teoretik dr. Blaž Lukan. Tudi v tej drami, morda v tej še posebej, Flisar gradi svoj teater na klasični vlogi igralca. Vizualni elementi nimajo pomembnejše vloge; Flisarjevi liki se brez izjeme vzpostavljajo in razvijajo skozi dialog.

Iztok, starejši lastnik antikvariata, objavi oglas za občasno pomoč v knjigarni. Na oglas se javi mlada, zgovorna in energična študentka Maja. Odnos med osamljenim in nekoliko zagrenjenim Iztokom, ki med skladovnico starih knjig poskuša dokončati esej o Borgesovi slepoti, in Majo, ki upa, da bo v knjigah našla življenjsko modrost, se razvije v medsebojno naklonjenost in občudovanje. Česar se ob prvih skupnih trenutkih še ne zavedata, je to, da se bosta morala kmalu posloviti.

MAJA: Kdaj si napisal to pesem?

IZTOK: Nikoli.

MAJA: Čakaj no ...

IZTOK: Napisal jo je Jorge Luis Borges. Avtor, ki me je navdihnil, da sem začel tudi sam pesniti. Ampak jaz sem bil premalo slep. Pogled v globino mi je zastiral svet, pred katerim ne morem zapreti oči. Te kulise, kot si rekla, pred katerimi se odvija neka mučna amaterska predstava.

MAJA: Povedal si mi pesem, ki sploh ni tvoja?

IZTOK: Hotel sem ...

MAJA: No, saj. Sem vtipkala tvoje ime v Google, sem mislila, da mi bo vrglo ven nevemkaj.
Pa nič. Samo naslov antikvariata. Bibliofil.

IZTOK: To je vse, kar sem.

MAJA: Blefiraš, ker nočeš, da bi postala prijatelja.

IZTOK: Misliš tako kot na Facebooku?

MAJA: Ne! Prijatelja, ki jima je mar drug za drugega.

IZTOK: Ampak ti imaš toliko fantov ...

MAJA: Fantje niso prijatelji. So za druge reči. Sploh pa trenutno nimam nobenga. A ti nisem rekla? Sama sem. In osamljena. Tako kot ti.

IZTOK: Maja ...

MAJA: Zato si objavil oglas, a ne? Ker potrebuješ nekoga, da ne bi bil sam. Odkrito rečeno, ti tukaj nisem ravno v korist.

 

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!